ΚAΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΣΕ ΕΔΑΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!
Η ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ HΡΘΕ!
EΛΛΗΝΑ ΑΠΕΝΔΥΣΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΒΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΒΑΡΟΥ. ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΗ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΧΛΟΥ.
ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΧΕΙΣ. ΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ! ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΞΕΡΕΙΣ: "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"!
ΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑ ΣΕ ΕΜΑΘΑΝ ΟΙ ΑΙΩΝΕΣ. ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΟΞΑ!
ΕΓΕΙΡΟΥ ΕΛΛΗΝΑ!
"ΕΣΤ' ΗΜΑΡ ΟΤΙ ΦΟΙΒΟΣ ΠΑΛΙΝ ΕΛΕΥΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣ'ΑΕΙ ΕΣΕΤΑΙ"....

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ποιοι είναι οι λεγόμενοι Τουρκοκύπριοι;


Το 1955 στην Κύπρο, ο Βρετανός κυβερνήτης σερ Ρόμπερτ Άρμιταζ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έναρξη του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑ, να καταστείλει δια της βίας τις μαχητικές αντιβρετανικές διαδηλώσεις της νεολαίας και να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις των Ελληνων Κυπρίων με την Τουρκική μειονότητα, προχώρησε στην συγκρότηση «επικουρικής Αστυνομίας» , αποτελούμενης στο σύνολό της από Τουρκοκυπρίους.

Παράλληλα με υποκίνηση του (παρακινούμενου από τον Βρετανό Κυβερνήτη) Φαζίλ Κιουτσούκ, δημιουργήθηκε και η Τουρκοκυπριακή μυστική οργάνωση ΒΟΛΚΑΝ («Ηφαίστιο») , της οποίας τα περισσότερα μέλη ήσαν ταυτόχρονα και επικουρικοί αστυνομικοί των Βρετανών.

Κύριος στόχος της ΒΟΛΚΑΝ, ήταν να στρέψει τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό κατά των Ελλήνων Κυπρίων. Στις προκηρύξεις της* , η ΒΟΛΚΑΝ εξέδιδε διαταγές απαγόρευσης στους «Τούρκους αδελφούς μας να περιφέρονται στις Ελληνοκυπριακές συνοικές και να συχνάζουν σε κέντρα και κινηματογράφους των Ελλήνων» , με την απειλή ότι, «όσοι δεν υπακούσουν θα κατηγορηθούν προδότες της πατρίδας και δεν θα έχουμε τύψεις συνειδήσεως αν πάθουν οτιδήποτε κατά τις επιθέσεις που θα διενεργήσουμε στους χώρους αυτούς».

(* Εφημερίδα Μποζκούρτ 5.9.1955)

Στα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στον τουρκοκυπριακό τύπο το 1997, οι διατελέσαντες μέλη της ΒΟΛΚΑΝ ανέφεραν ότι μέχρι το τέλος του 1956 η οργάνωση κατάφερε να διαθέτει 18-29 περίστροφα, μερικά αυτόματα όπλα «Στεν» και βόμβες. Έργο της ήταν και η κινητοποίηση της Τουρκοκυπριακής νεολαίας σε συλλαλητήρια , που εξελίσσονταν σε τυφλές επιθέσεις αφιονισμένων όχλων κατά των Ελλήνων, όταν ανάμεσα στα θύματα της ΕΟΚΑ συγκαταλεγόταν και κάποιος Τ/Κύπριος αστυνομικός των Εγγλέζων.

Εκτός από τη ΒΟΛΚΑΝ υπήρξαν και άλλες 2-3 μικρότερης εμβέλειας οργανώσεις. Σκοπός της ΒΟΛΚΑΝ ήταν η ενοχοποίηση των Ελληνοκυπρίων και η προώθηση του μύθου ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούσαν να ζήσουν μαζί τους». Αυτή ήταν μια ουσιώδης προϋπόθεση, για να ευθυγραμμιστούν οι Τουρκοκύπριοι με τους στόχους που ήδη συζητούσαν και προετοίμαζαν οι Τούρκοι και οι Βρεττανοί στο Λονδίνο για διαίρεση*.

(*Η γνωστή αποικιοκρατική τακτική των Βρετανών του «Διαίρει και Βασίλευε» – Είναι γνωστό , ότι οι Βρετανοί αποικιοκράτες, προτού εγκαταλείψουν μια αποικία, είχαν ως κανόνα να διαιρούν τον λαό και να τον εγκαταλείπουν σε διένεξη…)

Ως εκ τούτου, πολύ λίγα μέλη της ΒΟΛΚΑΝ (όπως και της ΤΜΤ αργότερα) δικάστηκαν ή τιμωρήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αντίθεση με σοβαρό αριθμό υποστηρικτών της ΕΟΚΑ που απαγχονίστηκαν και εκατοντάδων άλλων που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν.

Οι Βρετανοί συμμάχησαν με τους Τουρκοκύπριους εναντίον της ΕΟΚΑ, εκπαίδευσαν ειδική μηχανοκίνητη μονάδα για να πολεμήσει την ΕΟΚΑ και προσέλαβαν ακόμα περισσότερους Τούρκους στην αστυνομία και τις εφεδρικές δυνάμεις. Μέλη αυτών των μονάδων είσαν αμαμεμειγμένοι στην ΒΟΛΚΑΝ και αργότερα στην ΤΜΤ.

« Το 1956, ο Βρετανός Υπουργός Αποικιών Άλαν Λένοξ- Μπόιντ , είπε στην Βουλή των Κοινοτήτων ότι ‘ένα Ελληνοκυπριακό αίτημα για ένωση με την Ελλάδα, θα αντιμετωπιστεί με ένα υποστηριζόμενο από την Βρετανία δημοψήφισμα , αποκλειστικά για τους Τούρκους’ . Εάν οι Τουρκοκύπριοι (18%) ψήφιζαν να ενωθούν με την Τουρκία , το νησί θα διαιρείτο. Ως εκ τούτου απαιτώντας ολόκληρη την Κύπρο, οι Τούρκοι θα βεβαιώνοντο ότι θα έπαιρναν τουλάχιστο την μισή. Σ’ αυτή την φάση είναι που ο Τ/Κύπριος ηγέτης δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ ζήτησε την διαίρεση του νησιού κατά μήκος του 35ου παράλληλου’. Το Βρετανικό ενδιαφέρον ώστε να βοηθήσουν να υποκινηθεί αυτή η απαίτηση, είναι προφανές για να χρειάζεται υπογράμμιση.*»

(* Κρίστοφερ Χίτσενς «Κύπρος» 1984)


Ζήνων Κιτιεύς Συντακτική ομάδα

http://mk-mk.facebook.com/topic.php?uid=220538195746&topic=11996

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου